Thursday, October 20

20TH OCT

Pagi2 lagi dapat intercom suruh turun makan nasi kerabu. Saya ni bukan jenis makan nasi pagi2. Tapi kalau nasi lemak, nasi goreng takpe sebab mindset pikir tu breakfast. Kalau nasi makan tengahari ni adui kembang tekak sikit. Tapi sebab kan orang dah belanja, kita makan lah sikit kan. Tak elok lah pulak tolak. Tu pon amik suku je, yang lebih bagi bos haha. Oh saya dekat office ni. Awal pagi ni takde mood nak start kerja, kita update blog jap. Wah sedar tak sedar dah 5 tahun usia blog ni. Ada terfikir untuk stop and deactivate helloiamnia ni but bila fikir fikir balik ish sayang nya laa hai nak buang. Sebab bila baca balik entry lama lama, automatic macam ter flashback balik apa yang mendorong untuk buat entry tu. Its a good feeling actually bila kita dapat immerse ourself balik dalam situasi lama lama dulu. Lagi kalau entry tu pasal good memory ke kan. Out of all, saya nak share one of my fav memory yang saya pernah catit dalam blog ni



Entry ni masa zaman foundation dulu. 2011. Kitorang satu class pergi bercuti ke pangkor. Bercuti ni tak perlu keluarkan duit pon sebab kitorang amik dari budget peruntukan uitm. Memang foundation level maybe uitm je kot, akan ada satu budget untuk pembelajaran luar kelas diberi base on kelas. Mula2 budak kelas kitorang tak aware pon pasal benda ni. Tapi macam pelik await banyak sangat kelas pi bercuti ramai2 ni. Rupanya depa amik budget dari uitm. Tapi bukan atas dasar pergi bercuti lah. Atas dasar pembelajaran okay. Ehem. Ada yang pegi melaka, ada pergi klcc, ada pergi cherating ada jugak pegi pangkor. And masa kelas kitorang baru aware pasal benda ni, ada rumors mengata kan yang pihak asasi dah tak luluskan fund untuk benda ni sebab dia untuk sape cepat dia dapat actually. And katanya bas pon dah takde kalau diluluskan pon

Kitorang satu kelas pon macam alah malas lah nak layan. TAPI, class rep kitorang time tu which is azim klate yang beriya sangat submit kertas kerja segala bagai. Dia paksa kitorang isi borang itu ini, naik turun pejabat, jumpa lecturer bagai sedangkan kitorang sikit pon malas nak amik port sebab serious banyak kelas dah kena reject kertas kerja diorang so kami yang tak amik kisah ni pikir macam alah sia sia je laa. And until one day tu, azim bagi tahu dalam group yang kertas kerja kami out of banyak2 kelas yang hantar, di luluskan! Ya Allah masa tu semua terperanjat beruk plus excited terlebih. Rupanya bila tanya2 azim macam mana boleh lulus, dia kata dia baca balik kertas kerja kelas yang tak lulus, dia try pikir ayat and muhasabab yang bagus untuk diluluskan. Haha cool kan. Lelaki kot. Budak engineering lagi. Semangat dia kemain

But kami ada satu lagi halangan which is BAS! Tahu tak, availablity bas ni kitorang hanya tahu malam before bertolak tu sebab kan dah kata bas semua orang guna. Then kami budak2 kelas yang lain ni baru lah terkincit buat solat hajat bagai hoping that ada bas yang available and wait patiently depan hp masing2 mengharapkan update dari azim mengatakan kami dapat bas. And alhamdulillah we did. Haha drama betul

So malam tu masing tak boleh tidoq sebab terlalu excited. Yang perempuan dok pikir baju apa nak bawak lah for sure. Esoknya kami berkumpul dekat bas stand angsana then tunggu almost 1 hour before the bus sampai. Kami pikir bas cokia sebab yelah dah kata takde bas sangat kan. Or pikir bas sekolah ke. Sekali yang sampai bas cantik gila. Bas baru kot, sejuk, wangi. Boleh kata kalau orang luar tengok bas tu, depa akan pikir budak2 penting uitm yang naik. Haha. Padahal budak foundation je pon

And this is the most unexpected thing happen. Budak2 lelaki came down from their hostel bawak segala macam mak nenek jajan yang besar yang kecik, berkotak air mineral and props for sukan bagai. Ya Allah serious macam, "Bila korang beli semua benda ni???" Kami perempuan 6 ketul yang malu alah dekat bebudak ni sebab kami tak buat ape pon hahaha. Thats why we love our classmate. Walaupon sinonim orang kata budak engine ni aci redah, but they are not sebenarnya. Nama pon lelaki kan. Pikir panjang

Ya Allah seronoknya masa tu. Good old days :)




Tuesday, October 18

18TH OCT

Haritu tak tahu lah apa semangat masuk dalam badan rasa nak pakai and own my own lipstik even seumur hidup memang tak pernah beli lipstik pon. So pergi lah saya ke drugstore berhampiran saje nak cuba cuba. Since tahu bibir ni jenis tak boleh nak lekat apa jenis lipstik pon lagi lagi yang jenis matte, so saya hanya try lip tint sahaja. Actually pernah try lip tint housemate dulu. I dont like the finishing masa tu sebab satu tak lekat, satu tak rata sebab dia hanya melekat kat garisan outer bibir je since kat situ je lah bahagian kering sikit compare to the rest of my lips. Nampak tak, kering sikit? Haha sedih

Eh tapi masa tunang haritu saya pakai lipstik okay. Matte punya lagi. Tu pon jenuh tempek concealer ke foundation tah and try cuba sedaya upaya tak jilat bibir sendiri sebab memang jenis suka jilat bibir. Tapi lepas je sarung cincin terus lantak tak kisah jilat pon jilat la haha. Main reason sebab tak suka rasa kering. Tangan pon sama. Walaupon tangan ni always basah tapi bila ada time dia tengah kering tu, saya akan pakai lotion. Bagi dia lembab. Thats why lotion is my most important thing. Dari sekolah lagi dok bawak lotion kehulu kehilir dalam beg





Tapi bila dah besar ni bijak sikit, saya guna lah hand cream. Lagi sesuai untuk tangan. Then long short story, saya pon beli lah lip tint gel base from in2it. Sebenarnya hari beli tu, hari encik tunang balik penang. Excited lah pakai cewah konon rasa diri ni cantik kan. Pakai pulak dekat inner lips je feeling2 korean look haha. Sekali bila jumpa tu terus first thing first tanya, "Cantik tak saya pakai lipstik?" And directly dia jawab "Eh pakai lipstik? Macam takde perubahan pon?" Haha sedih hati.

Sebenarnya the only reason nak pakai liptik ni sebab nak ada make up organizer sendiri. Tengok gadis remaja sekarang ada make up organizer elok cantik je meja make up diorang. Kemas lah. Jawapan tunang senang je. "La, beli je lah. Tapi tak payah pakai" Maksud dia beli je lah lipstik tapi tak payah pakai buat collection je hahaha. Amboi senang nye cakap. Kita nak beli satu barang make up yang guna pon berkira. Ni ke nak beli barang yang kita tak guna semata buat hiasan. Tapi tahu dia saje perli sebenarnya hahaha

At the end of the day, saya cuma pakai lip tint tu 2 kali je. Sekali masa beli, sekali masa kenduri kak nia. Tu pon masa awal pagi je. So mengeras lah lip tint tu kat atas meja haha



Ni je la skin care and make up collection saya. Huhu sedih. Its okay. Pelan pelan kayuh. Pelan pelan belajarrr





Tuesday, October 4

4TH OCT


Lama dah rasa nak update pasal benda ni. "Penang Drivers". Haha. The screenshot tu saya dapat from this article http://says.com/my/lifestyle/kl-drivers-in-penang . Bila baca tu memang rasa nak gelak sebab memang betul pon plus dengan gambar yang dia letak memang sangat kena dengan situation haha. Since saya ni bukan orang penang and baru je nak ber mastutin after 6 tahun family berkampung dekat sini. Oh Penang di sini merujuk kepada island ye. Bukan main land. Tapi lepas baca comment2, ada lah beberapa insan yang kurang setuju dengan article ni. Dia cakap "Mana ada orang penang drive macam orang gila. Orang penang drive slow" Haha well tu lah yang sebenarnya yang berlaku here in penang wahai encik. Sebab kan jalan dekat penang ni sempit and banyak one way, so susah untuk bawak laju dalam pulau ni. Kereta ferrari pon jalan beriringan dengan kancil kat sini cam mana. Plus takde pon cakap orang penang drive laju

So after saya pikir pikir balik, satu je sebab kenapa driver dekat penang ni macam yang dalam article tu cakap. Sebab penang ni kecik kot? Pulau kan. Lepastu penduduk padat. Kereta banyak. Sebab kan penang ni kecik and penduduk padat, so jalan pon jadi kecik and banyak jalan satu lane. Thats why culture driver dekat sini abit ganas. Okay bukan ganas yang ganas. Tapi ganas yang 'ganas' keke

Orang sini ni diorang sangat rasa diorang cukup laju so diorang pon drive lah dekat lane paling kanan padahal bawak 50km/h je pon. Bila potong sekali nenek2 tak pon amoi huhu. Plus orang sini suka tukar lane sesuka hati sesedap rasa diorang je. Sebab kan penang ni satu lane, then selaluuu jem. Then penang ni pusing kot mana pon boleh tembus sebab jalan2 dia semua connected so banyak option jalan untuk ke sesuatu tempat tu (bagi yang tahu jalan tikus ni la) so bila diorang sangkut jem then diorang terfikir jalan lain, so dengan sekelip mata diorang ubah lane diorang tanpa tengok kiri kanan. So bila berhadapan dengan manusia macam ni bawak2 la mengucap memang for sure maki makian akan keluar jugak haha 

Then sebab kan keadaan muka bumi penang yang kecik ni so kawasan parking pon amatlah terhad. Ada parking. Tapi nun jauh kat hujung dunia. Kalau nak gi makan tu, otw balik ke kereta tu boleh makan satu bungkus nasi lagi haha okay tipu. So sebab kan parking terhad, thats why pemandu kat sini sukahati nenek je parking ikut mana diorang suka. Bak kata orang penang, "kalau boleh depan hidung nun depa parking" >.< So jalan yang supposedly 1 lane boleh jadi 2 lane sebab kan manusia2 macam ni lah haha. Okay la maybe dekat negeri lain pon macam ni kan sebab ni boleh kira masalah attitude lah jugak. Tapi kena ingat. Jalan dekat penang ni kecik so bila sorang makhluk buat hal, dia akan meleret ke belakang and silap silap boleh jadi satu penang jem hahaha okay tipu lagi. Macam tu kiranya perumpamaan dia. Jalan kecik

Oh satu hal kesinambungan cerita atas tadi, masaalahnye kalau kita bagi signal nak tukar lane, orang kat sini bila nampak je signal, lagi depa turbo tekan minyak laju nalaa. Haha. Patutnya kita bagi la laluan kan? Ni makin nampak signal makin depa tekan minyak adoi la. Sebab dalam pulau ni mengamalkan konsep "aku dulu, kau duk situ diam diam aku busy aku nak cepat kau tak de benda pon nak rushing" Gituuu. Lagi kalau nampak plat W hah. Makin suka depa kacau. Salah sikit je hon tak hengat. Kalau depan traffic light tu lampu hijau baru je tukar tak sampai 0.2 saat dah hon kemain suruh jalan. Hahaha harem tol

Satu je tips untuk drive kat penang ni dengan jayanya. "Be like them". Keke kita ikut cara depa nescaya kita survive haha. And mata tu mesti kena alert dekat lampu belakang kereta and tayar kereta. Untuk lampu belakang ni sesuai untuk lalu jalan sempit. Sebab kadang2 out of sudden ada kereta nak keluar dari tempat parking. Tak ke terkejut. Depa nak reverse tu mana tengok belakang. Suka hati nenek je. Kalau yang pasal mata alert dekat taya tu pulak masa tengah drive dekat kawasan lapang sikit. Tempat kereta laju laju. Sebab macam saya cakap atas tadi. Depa suka tukar lane out of sudden. yang lain2 tu macam biasa lah kan. tengok cermin sisi semua tu. Motor kat sini lain macam. Kita yang bawak kereta kena takut dengan motor okay. Bear in mind tu anak anak. Sebab dekat sini, raja dijalanan ialah moto. haha 

So saya berani cakap, sape yang biasa drive dekat penang, campak mana mana pon diorang boleh bawak. Takde hal. Apa apa pon, saya bangga jadi warga penang haha. Takmau balik KL dah. Nak duduk sini. I love penanggg