Saturday, November 8

8TH NOV

Terbaca someone tweet tadi. He said 


"Aku lagi suka tengok perempuan pakai bawal dari tudung belit belit tu"

Lelaki lah kan yang cakap of kos. First of all, perempuan dress up not to impress the boys. Mostly lah cz I dont know lah kalau ada yang dress up to gain attention or pujian or even likes on instagram. Plus diorang ni tak tahu ke pakai shawl yang konon nye belit belit ni lagi 10 kali senang dari pakai bawal? Bawal tu dah tentu tentu kena iron smoothly. Kalau salah iron, tudung tak jadi. Then we have to jaga the muncung so that dia okay je setiap masa tak kemek. Bila angin tiup, muncung tu dah semestinya terbang terbang then nampak selekeh. While kalau pakai shawl, tak payah risau semua tu. Muncung semua tak ada. Tak payah iron, tak payah susah susah nak jaga kalau angin tiup. This is for the girls yang pakai shawl yang 'belit' biasa lah. Kalau yang belit serabut sangat sampai tercekik leher tu lain cerita lah. Theres a diff okay? Sama jugak lah concept lelaki selalu cakap

"Kenapa nak kena make up? Natural beauty kan lagi cantik"

Again, we make up not to impress you. Saya rasa tak salah untuk perempuan make up as long as tak over. Cukup so that tak nampak pucat. Ni kalau dah sampai eye shadow biru, lipstik pink menyala, blusher bagai. Bedak jangan cakap lah bercapuk. Haa kalau yang itu valid lah kalau the boys nak kutuk pon. Tapi tapi tapi, dekat instagram tu perempuan perempuan yang make up tebal tebal tu lah yang you all dok comment 


"Cantiknyaaa"
"Indah nya ciptaan tuhan"
"Suka tengok awak" 
bagai

But tak kisah lah. Tu masing masing. Tapi kita tak boleh nak salah kan jugak boys yang cakap macam atas tadi tu. Tu hak diorang. Preference diorang. Apa yang diorang suka. Apa yang diorang tak suka. But I think, ada limit jugak kot kalau nak cakap macam tu. I mean, kalau nak cakap, be more specific. Kalau nak cakap pasal shawl lilit lilit, cerita lah lilit lilit yang serabai tu. Jangan attack semua yang pakai shawl lagi lagi kalau girls yang choose shawl than tudung bawal cz she feels yang shawl lagi besar area to cover their chest than bawal. Boleh je bawal cover chest, but it will look tak trendy lah. Kalau shawl, still modest and trendy. You know what i mean? heks

Yang make up pulak. Like I said before, as long as tak nampak over and keterlaluan sangat, okay lah kot? Boys dont be like hentam semua yang pakai make up. Even we all yang pakai eyeliner and bedak baby je pon boleh terasa if you sebut pasal make up. Kinda lah. Perumpamaan. Tapi satu bonus lah for those girl yang ada confident keluar rumah without even wearing a bedak pon. Untunglah kulit cantik tak berminyak. Tapi for me, I really need an eyeliner. Tu wajib. Kalau tak, I will look macam cina mati laki mata hilang. Hahaha. Dengan ada dark circle nye. Okay dah byee nanti sembang lagi