Thursday, September 25

25TH SEPT

"Jenis makan maggi tak basuh mangkuk biarkan atas meja 2 3 hari dengn kuah2 sekali. Kalau cicak jatuh dalam tu betukar jadi naga agaknya" 
UiTM Confession, 2014

Tweet from UiTM Confession tadi. Hah. Baru tadi member cerita pasal scenario ala ala macam ni, but maybe lebih worst kot. Sebab dia biarkan mangkuk maggi tu seminggu tak basuh. And paling sedih, orang tu perempuan. Macam mana eh nak cakap, hmm bukan lah saya nak mengata orang macam ni but ladies,, tolonglah. You dah makan, basuh lah terus. Apa berat nye nak basuh pinggan right after you eat. And macam mana you sanggup tengok mangkuk tu terdampar dekat dalam sink tu tak ber basuh? Doest it smell?

Bukan lah saya or we all yang complain ni mengharap kan you jadi super pembersih like even sikit cela pon tak boleh nampak but benda benda basic macam ni consider lah sikit. Lagi lagi kalau kita duduk menyewa dengan kawan kawan. Okay lah kalau dekat rumah maybe you boleh buat perangai macam tu. Maybe ada orang gaji tolong basuh kan. Tapi dekat rumah sewa you tak ada orang gaji. Lain lah kalau you anggap housemates you yang pengemas tu as your maids? Please lah babe. Kita sama sama perempuan. You tak rasa segan ke even sikit dekat kawan you yang tolong kemas kan barang barang you tu?

You dekat luar bergaya bukan main, but the truth, menyedihkan. Alhamdulillah lah saya tak ada housemates yang macam ni. Dengar member luahkan kata hati tadi pon dah cukup buat saya rasa berapi je kepala. Siriesly tak expect perangai macam tu came out from that particular person. Again, kitorang tak harapkan you jadi super pembersih like ever. Cukup lah sekadar basic things kalau dah malas sangat. Dekat rumah sewa saya ni paling lama pon kuali tak basuh, sehari je. Tu pon sebab lepas masak then nak kena rendam kuali tu but when time to basuh, we all busy. But the day after memang for sure akan basuh. Tak pernah lagi biar kuali tersadai atas dapur tu 4,5 hari

Kuali je tak basuh. Pinggan, alhamdulillah tak pernah lagi lah sinki tu bertimbun dengan pinggan tak basuh. Lepas guna terus basuh. As simple as that. Lepas guna, basuh. Even boys pon can do that what. Egh tension pulak. Tu baru cerita pasal pinggan mangkuk tak basuh. Macam mana pulak dengan sampah yang sama sama produce? Toilet sama sama guna? Fikir lah sendiri, wallahualam

nota kecil: Sakit tekakk

2 comments: