PENGALAMAN-PTD M41 (1)


Haritu iklan ni keluar dekat timeline facebook. Senyum sorang2 je tengok sambil tangan scroll ke bawah. Bukan tak berminat, tapi macam rasa this profession is just not for me. Kot. At least for now. Kenapa? Sebab rasa macam diri ni tak cukup layak huu (Low self esteem detected) Untuk sesi pengambilan yang lepas, i am one of the calon yang alhamdulillah berjaya lepas kesemua fasa. Tapi kecundang di fasa penentu which is the last phase; The Interview Phase *drum roll effect

But its okay. Dapat jadi antara yang layak ke fasa interview pon dah buat saya cukup bersyukur. Sebabbb,,



Dari 102,206 yang mohon jawatan ni masa phase online exam haritu, hanya 2402 je yang layak ke fasa interview. Bayangkan 2% je yang mara. Tu pon dah buat saya bersyukur sangat sangat. So dari 2402, just 400 je calon yang berjaya untuk jadi ptd ni and ada 150 calon terpilih untuk simpanan. Tahniah you alls  

For sharing purposes, ill share the journey and some tips so that who ever yang terbaca this entry or who ever yang bakal berhadapan dengan fasa2 saringan ptd ni can have a better view or can have any sort of preparation okay? 

First, memang kena follow facebook ni,


Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA)

Sebab dekat facebook tu akan sentiasa ada update2 terbaru jawatan kosong under SPA or any related announcement terbaru SPA. Actually boleh je terus bukak dekat website dia, tapi saya seorang yang pemalas so yelah. Okay nampak dah kenapa tak lulus interview dekat situ haha

Sekarang semua permohonan jawatan dari SPA hanya lah melalui online. No more apply thru surat even position ptd ni pon. So kalau nak mohon tu first kena update dulu profile dekat laman web SPA. Kalau tak ada, kena create. Macam saya dulu, saya tak pernah ada account SPA so i need to create one. Lepas dah isi detail2 dalam tu and dah apply for the position, so tunggu je lah panggilan untuk sit exam. Im not sure about this tapi rasa semua yang memohon akan dapat sit exam rasanya. Kan kan?

And alhamdulillah beberapa minggu lepas apply tu, terus dapat mesej mengatakan yang saya terpilih untuk seat the exam. Tu first time saya dapat mesej dari SPA so macam dupdap2 gila jantung padahal seat exam je pon :p



Okay persediaan saya for the exam agak bersungguh jugak lah. Since masa tu tengah busy buat preparation kahwin so hold kejap pasal kawin. The very first thing i did masa tu was to google everything pasal ptd m41 ni. Cari article, baca post2 facebook and blog2 orang. Download and printout segala bahan bacaan yang berkenaan ptd yang saya jumpa. And saya ada beli jugak nota untuk jawab exam ptd ni haha semangat tak? This is the link kalau nak try tengok2 



Tapi tu format 2016 *since masa saya ambil exam tu tahun 2016. Advisable cari nota yang format terkini okay. So heres the pricelist. Masa tu lah. Maybe sekarang still harga macam ni jugak kot. Not sure


Saya ambik Pakej Super. For me, berbaloi beli nota ni sebab it does really help. At least. Semangat gila time tu study siap stay up sampai 4 pagi. Hujung minggu siap tak balik rumah mama lagi stay dekat rumah company sebab study punya pasal. Semangat tak? Haha. Before beli online notes ni saya ada jugak jalan2 pegi kedai buku nak cari buku rujukan specific untuk ptd. Tapi tak ada. Yang ada cuma buku pink tu. I bet you all yang bakal amik exam ptd ni tahu kan pasal buku pink? hehe

Okay so hari yang ditunggu2 pon tiba. Since exam start pukul 8 malam, so hari tu saya mintak izin keluar office awal from bos. Sebab nak buat exam dekat rumah mama. Rumah mama pulak jauh from my office. Kalau keluar office pukul 5.30pm, mahu maghrib baru sampai. Padahal tak ada lah jauh mana pon. So yelah, keluar awal lah jawabnya

Okay sedikit tips, selain make sure connection internet berada dalam keadaan yang stabil, sila lah juga bukak website exam tu kalau boleh setengah jam awal. Nak bukak 1 jam awal pon tak salah haha sebab nanti bila masa exam nak start, website SPA confirm stuck. Orang berpusu2 start masuk. Ada kes kawan saya, lepas 15 minit exam start baru dia boleh masuk website. Scary kan? Ada tu yang gambar rajah tak keluar masa jawab exam. 

So bagi mengelakkan sebarang perkara yang tak diingini berlaku, tolong lah make sure you all ada internet connection yang stabil. Jangan buat exam dekat public wifi sudah la ye. Sebab public connection ni tak stabil kejap laju kejap lambat. Lagi satu, tak selamat. Tak selamat ni nanti cerita entry lain la now nak cerita pasal ptd. haha. 

Oh jangan lupa make sure ada calculator dekat sebelah you all. Penting! Any kind of calculator even calculator phone pon okay. But for me, i standby scientific calculator sebab tangan ni dah biasa tekan calculator tu. Laju la kalau compare dengan calculator kita tak pernah guna kan even yang phone punya pon. Sebab masa sangat penting ye in this case. Soalan banyak tapi masa yang diberikan sangat terhad. Lagipon kalau guna scientific calculator, dalam tu dah siap2 ada simple formula kan. Just tekan je, asalkan tahu 

Tips lain2 tu rasa you all boleh google sendiri, cuma in this post saya nak highlight tips kecik2 yang mungkin tak ada dalam post orang lain. And a little bit of pengalaman sikit2 so that calon2 yang terbaca post ni boleh dapat better view so they know what to do kan. Sebab saya nak share semua phase yang saya lalui last year

Okay so after sebulan, the result came out. Alhamdulillah lulus. Tak sangka sangat sebab orang kata exam ptd ni susah. Susah ke? Susah lah jugak sebab soalan pasal negara kan. Kalau budak2 lepasan law maybe kacang je kot? Haha entah. Tapi nothing is imposible, yang penting, be well prepared okay? Sit exam ni jawapan dia study je. Tak study memang susah lah jadinya. hee


Kiranya kalau dah lulus online exam, you'll be moving on onto the next phase which is, PAC aka Program Assessment Center. PAC ni program 2 hari yang dikelola oleh pihak SPA sendiri. Tujuan nya untuk membuat penapisan secara individu sebelum sesorang tu layak ke fasa terakhir nanti. Okay phase interview nanti cerita dekat bawah. Now pasal PAC dulu 


Persediaan sebelum PAC ni i suggest you get fully prepared of your fitness. Must.Get.Well.Prepared. Diorang bagi email sebulan sebelum tarikh so please use the time wisely. Jogging je pon tak apa petang2 lepas habis kerja. Sebab nak dapat kan stamina tu. And make sure baca and faham email yang diorang bagi tu betul2. Print out je semua attached file from the email and kalau boleh print kan je sekali email dia bagi tu. Satu kan dalam 1 clear file and kepil elok2. Be systematic. Lagipon tak silap saya masa pendaftaran PAC nanti diorang akan minta salinan email tawaran. Tak sure tapi rasa betul dah hehe

Okay so tiba lah hari yang ditunggu. Since masa batch saya tu pihak SPA tak sediakan tempat tinggal, so saya decide untuk drive harian je. Lagipon saya punya sesi dekat INTURA, Sungai Petani so memang no problem la for me since jarak rumah dengan INTURA tu lebih kurang 45 minutes je. Tapi untuk calon2 yang duduk jauh, kebanyakan diorang check in hotel. Ada 1 hotel located betul2 depan INTURA tu tapi minta maaf sangat2 saya lupa gila apa nama hotel tu puas fikir haha. Ada juga calon yang sewa homestay area2 sungai petani tu sebab diorang datang dengan family

Okay untuk PAC ni posting dia panjang sikit sebab nak cerita detail. So to be continued,


p/s: Boleh click on link untuk baca Part 2



2 comments:

  1. Hi just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren't loading correctly.
    I'm not sure why but I think its a linking issue. I've tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye, im sorry i didnt noticed ur comment. For some unknown reason the comments all goes to spam box i dont why :') Thank you for letting me know. Ill check on it soon ><,

      Delete