Wednesday, February 12

12th FEB

So taknak update pasal bandung dulu. Saje nak biar tangguh sat. Hikks. Sekarang tengah cuti sem. So I have nothing to do dekat rumah. Cuti ni I just spent my time meniarap depan laptop sambil mencari article2 best untuk dibaca. Tapi lately ni saya kerap cari pasal beauty care or anything related macam healthy care ke, body care ke, ape ape je lah. Tapi most of them yang berasaskan bahan semulajadi. Senang kata, Do It Yourself (DIY) punya lah. Sebab senang nak dapat, murah pon murah.

Yeah I do have problem with my skin. Masaalah jerawat. Tapi alhamdulillah tak banyak lah. But still jerawat is jerawat. Who the hell in this world suka jerawat?! Okay emo out of nowhere, maaf. Plus I get envy with those yang kulit halus mulus putih gebu lembap lembap toinktoink. Thats why I decided to tanya pakcik google. Plus saya tak berapa nak percaya sangat product product kecantikan yang jual2 online or what not tu. Bukan apa, most of my friends yang pakai, their skin turn out jadi very pink like so very the pinky minky siries tak tipu omaigosh. Dah macam pakai topeng dah. I dont know is that the real result or their skin is damage. Tapi kalau tu lah result dia, omo i dont know what to say. Thats why saya taknak pakai


My DIY :)

So hasil google, banyak jugak saya dapat. Ill share mana yang ada kena mengena dengan saya je lah eh;


1. Menghilangkan jerawat dan parut jerawat:
Gosok kayu manis pada buntut lesung batu. Campur air sikit. Sapukan ke kawasan yang bermasaalah. Saya sapu satu muka terus. Haha. Pedih sikit time sapu tu, tapi pedih tu sekejap je. Kipas kan muka bagi kurang pedih ye. 

2. Buang bintik hitam, kurangkan minyak muka, putihkan muka;
Ambik putih telur sahaja, campur kan dengan perahan limau. Guna lemon pon boleh. Kalau ada madu, campur lah madu. Then gaul rata, sapu kan dekat muka. Letak lah tisu dekat muka. Kalau tisu tu ada 2ply, letak 1ply je dekat muka. Nanti kalau masker tu dah keras, tarik tisu tu. Segala blackhead, whitehead keluar. Siries best! (Telur kaya dengan protein, thats why muka kita rasa anjal lepas pakai masker ni. Boleh putih jugak tau. Lemon menghilangkan cela muka. Kalau ada parut jerawat ke, boleh hilang. Limau pulak, dia kan berasid. Bertindak bukak liang pori kita so that the head2 senang nak keluar)

3. Lembab kan muka:
Campur kuning telur dengan lemon. Buat macam putih telur tadi

4. Putihkan gigi:
Perah sebiji limau nipis. campur dengan 3 sudu garam. Garam kasar boleh, garam halus boleh. Then lepas gosok gigi, gosok lagi sekali dengan air limau and garam tadi. 2kali sehari. Yang ni saya nak try tapi tak ter try. Heheu

5. Memanjang dan melentik kan bulu mata:
Setiap malam before tidur, sapu vaseline dekat bulu mata. Atas and bawah. Sapu dekat kening pon okay je. Urut dia sikit. Untuk saya, nampak kesan dekat bulu kening lah paling obvious. Housemates semua tegur bulu kening saya lebat sikit compare dengan before ni. Heeu. Pakai before tidur tau sebab mata korang sure oily. Sebab apa pakai vaseline? Sebab vaseline ni berapa kali ganda lagi moist compare dengan aloe vera. Thats why lipbalm buat daripada petroleum jelly. Vaseline tu nama brand. Tapi this is a very longgg process. Jangan expect pakai seminggu dah nampak kesan pulak ye :p

Then tu je lah benda yang saya decide nak amalkan. Siapa yang terbaca ni, nak ikut, ikut lah. Tapi kalau ada apa apa jadi, dont blame me okay. Ni pakcik google yang bagitahu. Tapi insya Allah kalau bahan semulajadi ni tak ada kesan sampingan. Melainkan you alllergic. Actually kalau bab beauty care ni, search lah guna browser mana sekali pon. Last last, semua suruh minum air masak jugak. Sebab we need to detoxic all the toxic inside our body. Semua tahu kan benda ni. Toxic keluar melalui peluh, sisa kumbahan and so. Nak kurus pon minum air masak, nak kulit cantik pon minum air masak. See? So lepas ni jom kita sama sama minum air masak banyak banyak. Telan je sampai lebam. Tak gemok punya jangan risau. Banyak positive effect kalau minum air masak ni siries. Tak percaya, google


Minum air masak banyak2 tau. Tapi ni susu bukan air masak :p

Oh ada sorang kawan saya yang ada masaalah chapped lips. Alhamdulillah saya dilahirkan dengan bibir yang tak ada masaalah besar. Tak merekah and merah semulajadi. Haks geli geli je. Tapi alhamdulillah saya bersyukur sangat. Then some of my friends ada tanya saya pakai lip balm apa. But i didnt wear any. Even lipgloss or lipstick or even liptint. In fact, saya allergic dengan that stuff. Sebab kalau pakai, I feel like negro yang bibir besar tu. Alamak racist, maaf. This is some tips that i google for people with chapped lips:

Instead of guna lipbalm or lipgloss, tukar kepada vaseline. Use that as your routine. As I said earlier, vaseline gives moisture way much higher than any of other product. Before tidur pon sapu jugak. Then once in a week, guna your toothbrush and brush gently your lips untuk buang the dry skin. Sapu vaseline masa berus tu pon okay. Bila bibir kita licin, so pakai lip tint pon cantik. For those yang pakai lah. And major thing, do drink a lot of plain water. Kalau untuk merah kan bibir semulajadi, I tak terpikir pulak before ni. Just google it. And here it is link


Gambar instagram. Time ni makan pedas, nak tujuk bibir ter kembung sikit. Bhahaha

Tu je lah kot. Okay lah,penat type panjang sangat. Actually, I really believe in taking care our skin is way much better than make up tebal2 yang temporary tu. Whats the point of cantik ber make up. I dont say yang make up ni looser okay cz even saya pon make up. Tapi sekadar cukup syarat. Let me share my make up step;

1. Cuci muka. This is important! Jangan malas cuci muka even penat sekalipon. Dont let your face covered with make up while sleeping. I mean, masa tidur malam. Dia macam makan lah. Lepas makan, tidur dengan tangan tak basuh. No way kan? Tapi jangan tidur lepas makan tau! 

2. Pakai toner. Toner is important to tutup balik liang pori kite yang dah terbukak lepas cuci muka tadi. Plus, untuk kawal minyak

3. Pakai moisturiser. Untuk lembab kan muka. Actually, tiga beradik ni step asas for skin care. Cuci, toner, moisturizer. Complete each other

4. Pakai bb cream. As we dont want our face to look pale, than sapu bb cream. Bb cream ni lain okay dengan foundation. Sebab ramai yang tak tahu apa perbezaan dia. Ringkas nya, texture foundation lebih berat and it gives colour. Thats why kalau orang yang pakai foundation tak sesuai dengan warna kulit, muka diorang macam pakai tepung kek berketak ketak. Tapi bb cream pulak, texture dia lebih ringan. Water base. And it comes in just one universal colour, special to cover the dullness, redness or apa apa jelah cela dekat muka. Tapi tak cukup kuat untuk cover jerawat, dark circle or anything strong. But its okay. As long as I doesnt look pale

5. Then sapu bedak baby. Bedak ni penyelamat. As I just make up sekali sehari je which is in the morning before pergi kelas. This baby powder, I wear bila2 masa lah kalau kulit rasa berminyak. Or lepas ambik wuduk ke kan. I dont wear compact powder cz I just dont.Maybe nanti kot bila dah besar sikit :p

6. Final touch, eyeliner. This is important for me as, if I didnt wear any, my face will look super pale. Macam cina mati laki lah senang cerita. Hahaha. Dengan mata tak berapa nak besar. So bila pakai eyeliner, then my eyes look bigger. Hokks 

So the end. Pantas dan effiesen. Oh another thing, for girls, you shouldnt let your face terdedah kosong macam tu je tau bila keluar rumah. At least wear something yang ada UV protection. This is important. Thats why bergunanya bb cream tadi. Pilih bb cream yang ada uv protection or spf protection. Okay? Ajet ajet je nia bagi petua ala ala retis kan. This is just for sharing. Saya sendiri pon google. Than I share it here. Sharing is caring kan? Muchas love :*


My face is slightly darker than my hands. Sedih kan? Hahaha



nota kecil: Tak sabar nak naik sem :)




No comments:

Post a Comment