Wednesday, March 8

8TH MARCH

(Do click on this link for further info)

Bismillahirrahmaanirrahimm,
Lama dah ni tak menaip haha. Tiba tiba rasa macam nak cakap pasal benda ni sebab ada kawan share dekat facebook. Pasal typical mindset yang suka pandang serong dengan kerjaya seseorang yang diorang rasa low standard or yang tak kena dengan kelayakan akdemik or yang gaji sikit or apa apa alasan je lah sekalipon. Yesss

Percaya pada rezeki Allah bagi. Kalau percaya dengan benda ni, as simple as that kita akan faham kenapa sesuatu benda tu letak nya dekat sesuatu tempat tu. Ada sebab kenapa level education dia tinggi even ada sarjana sekali pon tapi end up kerja kerani. Ada sebab kenapa dia kerja dekat company paling bagus dekat Malaysia without even have to face waktu penggangguran. Ada sebab. Rezeki Allah tu luas. Terkurang terlebih ada punya di tampung dekat mana mana

As for me sebagai contoh sebab tak nak amik orang lain as contoh (walaupon macam terpesong sikit contoh tapi still nak jugak jadikan as contoh sebab taknak guna orang lain punya conoth hm ok lah) ;

Saya pernah mengalami depression yang teramat sangat kerja dekat Penang ni serious. Lagi2 bila dah pindah office di Batu Kawan (August 2016) as for now Batu Kawan ni area yang boleh di klasifikasikan sebagai Pekan Zombi sebab sini memang tak ada apa. No banks. No petrol pump. No 7e. No proper groceries store. Ada tapi jauh. Masa awal2 dulu lagi lah the only jalan nak masuk taman perumahan saya tu tak ada lampu jalan and jalan dia pecah2 sebab lori keluar masuk. So kalau lalu jalan tu wajib slow and steady plus bukak high beam and pasang lagu kuat kuat haha nampak kan penakut? Tapi alhamdulillah sekarang jalan tu dah elok. Ada lampu semua sebab Design village baru bukak kat sini. Design village ni outlet mall macam JPO and Mitsui outlet tu. Jual branded stuff dari kilang so harga pon way much cheaper. Sekarang pon Ikea tengah in construction. Area sini jugak sebelah Design Village. So okay lah sini takde lah sunyi cuma keperluan asas tu still tak ada

Panjang pulak bebel pasal pekan zombi ni. Sambung pasal depression saya, major reason saya depress haritu sebab saya kerja sorang sorang dekat Penang and kawan kawan semua kerja dekat KL. Tak syok la sebab yelah diorang semua berkumpul ramai2 dekat sana while me sesat sorang2 dekat Penang. Plus saya punya position before as SL1M trainee yang bergaji RM1800 which is rate way below than most of my friends ( ada tambahan RM300 untuk site allowance hm tu pon tak bersyukur lagi). As semua orang beranggapan yang SL1M ni tak ada masa depan since company tak jamin pon nak amik kita if contract dah habis. SL1M ni untuk golongan buangan yang tak perform masa study. Sl1M ni dibuat sebagai hamba abdi company. Ada tu sampai anggap SL1M ni scam lagi haaa. Sedih tau. Sedih sampai rasa nak tukar profession jadi stewardess (Macam terpilih je kan? haha) ada tu sedih sampai rasa nak behenti kerja and kerja promoter yang gaji dah tentu boleh dapat higher than that if pulun OT

Tapi tapi tapi mana boleh macam tu. Kita kena percaya pada rezeki. Muhasabah diri. Perit memang perit. I know perit saya tak seperit mereka yang menganggur but this is why I nak cakap pasal rezeki. Bila saya depression tu saya tenung balik hidup saya as what ive been wrote in earlier post, saya cepat2 istighfar and bersyukur. Hidup ni kalau kita banding kan dengan orang yang diatas, memang sampai bila2 pon lah tak akan tenang, kan? Alhamdulillah sebab saya still di beri nikmat bekerja dan bergaji. Dan cukup tu paling penting

Makcik2 or golongan2 yang suka questioned kelayakan akademik or pekerjaan orang ni should have this kind of thinking. At least orang tu bekerja ada rezeki dia bekerja and rezeki dia dekat situ


No comments:

Post a Comment