Thursday, December 6

GUNUNG BESAR HANTU

On 23, 24, 25 December haritu saya ada pergi camping. I mean, hiking. Ni bukan camping biasa okay. Ni panjat gunung punya camping. It was a very great experience for me yang tak pernah pergi camping ni. Dah lah tak pernah camping, boleh pulak terus panjat gunung. But! I really enjoyed it, siries tak tipu. Nak cerita perasaan bertapa best, bertapa penat nye naik gunung tu memang tak dapek lah den nak nolong nye hah. Biarlah perasaan tu tersemat sendiri dalam hati ni. Cehh


Masa nak pergi :)

This I've do some research for you about gunung yang dah kitorang tawan tu. Nama gunung tu, Gunung Besar Hantu. Terletak di Jelebu, Negeri sembilan. Berketinggian 1461 meter (4794 kaki). Kenapa nama gunung ni sebegitu scary? Jawapannya, biarlah rahsia. Hakss. Actually panjang sangat mitos dia, malas nak cerita. Another great thing about this gunung, dekat sini ada air terjun. Air Terjun Lata Kijang yang berketinggian hampir 40kaki. MashaAllahh siries cantik gila air terjun nii. Rasa nak menangis tengok air terjun tu tak tipu.

Haaa! Kitorang kena naik 4WD tau masa masuk kampung. Bayangkan bertapa ulu nye tempat tu. Perjalanan ambil masa dalam 1jam lebih jugak lah. Tapi siries best gila naik 4WD tu. Rasa macam pendatang asing tanpa izin pon ada jugak. Dengan hujan nye mase tu. Dengan basah nye. Memang complete package. Lepas naik 4WD, baru mendaki pergi ke first camp site. Then esoknya mendaki lagi pergi ke second camp site. Esoknya baru lah ekspedisi ke puncak bermula.

Okay maybe tu je kot. Nak cerita pasal memory, terlalu banyak sampai tak teringat semuanya. Tapi apa yang saya boleh conclude kan, that hiking was the great memory I ever had. Dekat situ lah kita boleh kenal dengan diri kita sendiri. Kita boleh nilai, sejauh mana tahap kesabaran yang kita ada, sejauh mana tahap kemampuan kita, sejauh mana iman kita, sejauh mana rasa cinta kita terhadap alam yang Allah pinjamkan ni dan sejauh mana tanggungjawab kita terhadap diri kita sendiri. Plus, dekat situ jugak kita boleh nampak dan kenal diri seseorang tu yang sebenar.


Early in the morning. Ready to Rawr!

Sepanjang 3 hari tu, saya bersyukur sangat sebab takde ape masaalah yang besar timbul. Plus, ada pulak kawan2 yang saling jaga satu sama lain kan. So rasa diri ni selamat dengan diorang. Tak saya nafikan lah, hiking ni best sebab ada nya kawan2 yang happening dan caring macam diorang. Special credit to my roomate Ana yang join jugak hiking ni even dia tak naik puncak sebab kaki injured. Also to Nuna, Hanis, Anot, Mai, Zack, Syer, Azim, Emey, Acap, Shah and  Shahid. Thanks for made my day guys:* Also kakak2 yang saya sayang, Kak Nad, Kak A'a, Kak Izny, Kak Putput, Kak Ain and paling penting, Puan Mas yang iringi kitorang naik gunung. Thanks to all. Ceh macam menang award lah pulak

Oh! Tak lupe thanks dekat pemandu gunung kitorang, Abang Pokjek dengan Abang Anis. Actually, first time saya tengok Abg Pokjek, saya ingat dia orang yang tinggal dekat gunung tu. Rupa2 nya dia pon student jugak. Budak mechanical pulakkk. Hahaa maaf Abg Pokjek :p Okay dah tak rasa bersalah dah. Last but not least, to all people out there; Nia dah panjat gunung okay. Ulang suara, panjat gunung. Bukan bukit ye. Anda bila lagi? Kehkeh.. So, tu je lah kot coretan dan ungkapan yang boleh saya buat. Oh another thing, my phone rosak sebab cuaca yang sangat sejuk atas tu. Innalillahhhh.. Okbye

nota kecil: Then Im realize, Imma girl who love edvenchurrrwww~

7 comments:

  1. 23, 24, 25 December or November??
    haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. future in minds ;3 haha tersilapppppp:p Maafffff

      Delete
  2. nia nia nia. the date was wrong, right? 23, 24, 25 december? O.o

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah:P Yeah Im wrong theree. Tersilap tulissss!:p Hahaa.. Maafffff

      Delete
  3. hebat tu...migrain sampi ley tgk future...
    k bye Nia comel..
    n_n

    ReplyDelete