ASASI PALAM

Disebabkan esok cuti(harini lah), so malam ni macam tidur lambat sikit. Yeaay esok cutiiii!:D Okay, tadi tiba2 tergerak hati nak tengok balik gambar2 lama. Tiba2 ter tengok gambar dengan kawan2 dekat Palam. For those yang tak tahu, Palam ni singkatan bagi Puncak Alam. Puncak Alam tu pulak tempat saya amik Asasi which is Uitm Kampus Puncak Alam:)


Cantikkan:') Budak batch saya yang edit ni. Curi dekat group Asasi:p


Disebabkan perasaan yang sangat merindui Palam yang teramat lah membuak buak, so malam ni macam nak bercerita serba sedikit lah pasal Palam. #AsasiPalam sampai jadi trending tau dekat twitter. Haaa, jangan main2. Fluence kitorang sangat besar okayy


Dekat sini, kalau Asasi Engineering, student lelaki yang ramai. Tapi kalau Asasi Science, student perempuan yang ramai. Bayangkan, dalam 7block kolej untuk pelajar perempuan, just satu je block untuk perempuan Engineering. Itu pon sampai tingkat4. Tingkat 5 sampai 7 tu semua budak Science. So nisbah pelajar lelaki dengan perempuan dekat sini, alhamdulillah lah sama banyak. Takde lah nampak sangat kebenaran pepatah 'Perempuan masuk universiti, lelaki masuk pusat serenti' Huhuu..


Perkara paling obvious  and of coz semua student dekat Palam tahu is facilities dekat sini yang superb 5star. For those yang tak pernah duduk hostel tu, dijamin tak awkward lah kalau duduk sini sebab sangat selesa. Semua benda baru and dijamin selamat. Cafe stylo, gym lengkap, dewan kuliah superb, hostel tu rumah which is bukan bilik macam dekat hostel sekolah and most important, tangga kejayaan yang mempunya 286anak tanggaaaaaa. krik krik


Bangunan cafe kitorang:) Jangan terpengaruh dengan pemandangan. Korang still ada life. Percayalah

Dalam dia..

Pemandangan diwaktu malam kawasan fakulti.


Plus, environment yang sangat green. Sesuai lah bagi pencinta alam sekitar. Buat yang tak cinta kan alam sekitar pon for sure akan terjatuh jugak lah cinta. Dengan suhu dekat sini macam dekat Old Trafford. Kalau orang yang jenis jaga kulit tu, korang mesti suka sebab chances untuk terkena cahaya matahari dalam sehari tersangat lah sikit. Around 10% macam tu. Hahaa..



                                     
Suasana pagi. Taknampak apa langsung!:D

Even kedudukan geografi Palam ni ala2 nak masuk hulu mane lah kan, but baby dont chu worry. Sebab we olls tak terkurung okay. Hari2 ada je student yang keluar sewa kereta. Kalau hari minggu tu, chances nak sewa kereta memang nipis lah. Semua nak keluar. Kalau bas rapid tu, dah macam sardin dah padat dia. Haritu saya sampai melekat dekat cermin bas tu.. 


Kolej Rafflesia:) Interframe sikit. This is R5. Since that time I was an engine student


Plus, tak payah mintak kebenaran siapa2 kalau nak keluar. Means, fellow ke warden ke blabla. Unless your parents lah of kos. Baju outing pon takde. Uniform sukan segala bagai lagi lah simpang sebab kitorang mane ada aktiviti paksa2 ni. Best kan?:p


Last but not least, is student dia sendiri. I mean, there are soo many hot people here. Akan ada orang yang mewakili course masing2 which is Engine or Science. Bagi budak2 yang kurang hot ni, dah tentulah diorang akan back up wakil hotties dari course diorang bila hotties diorang kena sembur dengan orang lain. Sounds macam sooo highschool student dekat dalam tv tu kan? Hewheww.. Its reality okayy. Hari2 boleh dengar drama best2 even sedaya upaya cuba mengelak sebab dia boleh bawa kepada mengumpat tau benda ni sebab sangat annoying. Huhuu.. 


 Miss my classmates. This time masa we all pergi bercuti ramai2 dekat Pangkor

Lelaki ada cara hot diorang sendiri, perempuan pon ada cara hot diorang yang tersendiri. Bagi adik2 yang terbaca benda ni and nak further Asasi dalam Engineering or Science lepas SPM ni, ada 2 kemungkinan korang akan dapat. Satu Asasi UM, satu lagi Asasi UiTM (for IPTA only. Tapi sekarang not sure kalau ada IPTA lain yang provide programme foundation). Kalau dapat UiTM, selamat datang ke Palam ok^^, Enjoy lah semua nikmat yang Allah pinjamkan dekat Palam tu and hargai lah sepenuhnya. Sebab for sure korang akan jatuh cinta dekat situ:) Okbyee.. 


nota kecil: Nak ajak Mama jalan2 lah..

20 comments:

  1. dapat asasi sc palam ! mygod nampak mcm bestnya palam :D

    thanks for this useful info!

    ReplyDelete
  2. seronoknya masuk palam......... nak jugak, nak jugak.. awak, cuba view blog saya, agak2 result percubaan saya tu boleh melayakkan saya masuk plam tak? kalau percubaan okay, insyaAllah spm t okay gak

    ReplyDelete
  3. akak, saya dapat asasi palam!:D

    ReplyDelete
  4. salam nia :D hee..nia nia..tertinggal..asasi UIA ;) but, its about 2yrs to finish if we didn't know Arabic~ ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yaaa. Almost forgot about it. Thanks sebab ingat kann ;)

      Delete
  5. Majoriti org dpt brpa A nak msk palam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam requirement 6A, tapiii macam lagi higher je. Huuu. Sekarang semua pandai2 kann. Tak berani nak cakap lah wakk

      Delete
  6. bila dh habis kt Palam, kena bwat degree kt Uitm je ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehh, takde lah. Tak semestinya :) Nanti you isi upu lagi sekali, you choose which univ you want:)

      Delete
  7. Sekarang uum(universiti utara malaysia) pon dah ade asasi .for those yg interesting dlm bdg pengurusan,boleh lah join.welcom to sintok :)

    ReplyDelete
  8. Salam kak Nia.. Saya nak tanya, with 8 As and a B+, am i qualified for PALAM? saya memang sangat interested nak ambil foundation in science so that i could pursue pharmacy :) doakan saya ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam dik. Insyaa Allah. Kalau tengok kelayakan, 6A and above kalau tak silap k.nia lah. Tapi since sekarang saingan dah ramai. So faham faham lah. TAPIII. 8A tu insyaa allah boleh tuu. Kalau nak tahu, dulu k.nia pon 8A jugak. Aminnn semoga awak dapat tempat di palam or any other tempat yg tawarkan program foundation. Good luck :)) Kalau berjaya masuk, share lah yeee ^^,

      Delete
  9. Replies
    1. kalau awak foundation student, tak rasa nya. Tak tahu lah sekarang macam mana. Tapi if degree, boleh aje. But have to apply sticker lah

      Delete
  10. Kalau amik asasi kejuruteraan, time degree nnt boleh sambung course lain tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolehhh. Tapi yg ada kesinambungan la. Takkan la amik kejuruteraan kita nak sambung bio pulak kann. Macam kak nia, dulu asasi kejuruteraan, degree sambung system engineering

      Delete