22 AUG

Harini nak share cerita sedih actually. Ada 2 cerita. Satu pasal ikan paus. Satu pasal anjing. Jangan tanya kenapa anjing. Dah memang main utama dia anjing. Nak buat guana. Lagi pon, anjing pon makhluk Allah jugak. Emo out of nowhere. Maaf

Okay first story. Pasal ikan paus. Actually satu hari masa tengah search2 article best2 dekat internet, then I found something yang quit interesting. Tajuk dia, 


"The Most Loneliest Whale In The World"

Tajuk dia pon dah sedih kan. Thats why saya baca tu. Dekat situ dia cakap, there is one whale yang sangat kesian hidup dia. Dia hidup sorang2 like the entire of its life. Sebab dia ber communicate dengan nada yang berbeza compared dengan the other whales. Ikan paus normal ber communicate dengan nada 12-20Hz. But this whale is communicating with a range of 52Hz. Dua kali ganda nada which is he talk faster and shorter than the other whale which is bercakap dengan lebih lambat dan panjang. So whenever this whale sings, tak ada siapa pon yang akan dengar dia. Yang membuat kan saya sedih, article ni cakap ikan paus tu menangis. And setiap kali dia menangis, tak ada orang pon yang dengar. Bayangkan you saw someone after tired of searching. And when you called them, they cant hear you and they just passed by and all you can do is tengok je orang tu pergi. Sakit kan

Article tu cakap lagi, para saintis actually dah kesan ikan paus ni sejak 2 dekad yang lalu. And setiap kali ikan paus ni di detect, setiap kali tu jugak lah dia sorang2. Swimming around, eat, sleep. As all knows, sifat semula jadi ikan paus ni akan bergerak secara berkumpulan. But he, no. He has no group, no family, no friends or even girlfriend. So sad :( Di sebab kan ke unik kan ikan paus ni, the scientist gave him a name which is

"The 52 Hertz"

And diorang cakap, this next autumn diorang nak try documentary kan pasal si 52Hz ni. They planned to track this poor whale so they can investigate kenapa dia ber communicate in different range. Some says yang ikan paus ni hybrid dari ikan paus biru dengan ikan paus sirip. Hmm hybrid. Maybe. Sama2 kita tunggu documentary pasal ikan paus ni. Yeah? 

So! The next story pulak. Cerita ni movie actually. Tajuk movie tu


 "Hachiko A Dog's Story"

Siapa pernah tengok cerita ni tahu lah bertapa sedey pedey nye hati ini. Cewah. Cerita ni pasal seekor anjing nama Hachiko yang sangat loyal dengan tuan dia. Diorang ni rapat sangat. Nak jadi kan cerita, Hachiko ni hari2 dia akan tunggu tuan dia balik kerja dekat stesen keretapi. Tepat pukul 5ptg je dia akan keluar berlari pergi tunggu tuan dia dekat stesen keretapi tu. Everyday okay, everyday. Oh! Before tu, dia akan hantar tuan dia pergi stesen tiap2 pagi untuk pergi kerja. Mula2 tuan dia macam pelik lah kan. Yelah, anjing nak hantar, jemput bagai. Lama2 dia dah biasa and seems happy with that

Nak di jadikan cerita, satu hari tu tuan dia mati dekat tempat kerja sebab serangan jantung. And that day jugak, as ususal Hachi tunggu tuan dia dekat stesen tu. Tapi tunggu punya tunggu, tuan dia tak datang2. Nak di jadikan cerita jugak as I skipped all the other part, Hachi tetap tunggu tuan dia dekat tempat yang sama, waktu yang sama and most important, at the same spot where he used to wait for his master masa dia hidup dulu for 10 years. 10 years tau. Bukan 10 days. And the reason why I cried so much is, this is based on true story


Dalam cerita 10years, true story 9years. Biasa lah cerita kan. Nak gempak je

Memang wujud anjing ni. Hachiko. And sebagai peringatan, orang bina tugu Hachiko dekat stesen yang dia selalu tunggu tuan dia tu. Saya cerita ni tak sedih sangat. Kena tengok sendiri cerita tu. Komfem menangis sampai keluar hingus. Tak tipu. Try lah google ye. Mesti ada punya. Okay thats all. Byebye


Ni lah tugu Hachiko

nota kecil: Lately ni selalu lapar. Makan punya banyak. Haih

1 comment:

  1. Hai.. Salam Kenal..
    done follow.. jom follow blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete