Wednesday, February 20

20 FEB

Tadi tak tahu apa mimpi malam semalam, tiba2 nak buat facial muka. Haha geli geli je. Ehemm, kite perempuan ni kena jaga kulit. Malu lah kalau kulit lelaki lagi cantik dari kulit kita kan. Bajet2 kulit cantik je cakap gini. Padahal dahi penuh jerawat. Haha:p Tapi siries tau. Kena jaga. Jangan jadi macam Nia. Sobbs

Fatin Liyana kate, jangan tinggal muka kita bogel macam tu je. Sekurang2 nya pakai mosturizer. Paling penting, mosturizer yang ada UV blocking. Lebih2 lagi negara kita kan memang sepanjang tahun kena panas. Memandangkan saya pon tak pandai nak pakai produk2 muka ni. After baca entry tu terus pegi beli mosturizer. Pantas dan efisen kan


Plastik hijau tu free gift :3

So bermula lah langkah2 facial tak bertauliah Nia terhadap dirinya sendiri di dalam bilik nya sendiri. Forever alone. First, cuci muka dulu dengan pencuci muka of kos. Then, stim muka manually. Cara dia; Masak air, lepastu tuang air tu dalam bekas besar. Then biar muka kita kena wap panas tu. Seeloknya, cover lah kepala kita and bekas tu dengan towel. Biar wap tu tak escape. Step ni function dia nak bagi liang pori dekat muka ni terbukak..

Then saya tampal nose patch. Nose patch ni semua tahu kan. Nak buang jeragat dekat hidung. Memang lah dekat hidung, nama pon nose patch. Lol Nia is lol. Ha! I'd learned something yang agak stupid dekat internet. Function dia sama jugak nak hilangkan jeragat or bintik hitam. Tapi guna ubat gigi. Ubat gigi tu gaulkan dengan garam. Then sapu lah dekat kawasan yang bermasaalah. Urut sikit. Make sure ubat gigi tu berangin. Gila kan? And guess what, saya dah cuba. And it work! Haha. Tapi jangan buat selalu. Takot ada chemical effect


Nampak tak macam 3 tanduk dekat kepala? Tu sepit rambut 

Agak2 kalau husband tengok macam ni malam2, lari tak? Haha. Then lepas tampal nose patch, saya sapu 'blackheads away gel' satu muka. Benda ni pon buat hilang jeragat. And oil of course. Even my jeragat problem only dekat area hidung je, but still have dirts kan dekat muka. So sapu je lah. Ni bukan peeling cream tau. Dia macam cleaner in cooler way lah. Haha susah nak cakap. Lepas tu, cuci muka. Guna air paip

Then, I wear mosturizer mask. Beli dekat Guardian tadi. Saje menggedik nak try. Sejuk pakai benda ni. Syokk. After 15 menet baru remove mask tu. Then tunggu lebihan lembapan tu kering, then sapu tonner. Haa, tonner ni syok. Benda ni saye dapat free masa beli moisturizer dulu. Sangat tak selalu pakai. Malas. Tapi tonner ni sangat bagus. Strongly recommended by me. Hekhek. Oh, toner ni Etude House punya. As you can see, its Wonder Pore. Nanti saya pon nak beli jugak since dia sangat berkesan. Kita beli same2 ehh :*

Toner ni main function dia nak tutup lubang pori. Kan tadi kita dah bukak. So kena lah tutup. This will prevent dirts and oil from berkumpul dalam lubang pori tu. Oils and dirt ni lah yang penyebab jeragat and blackheads. Last but not least, sapu acne gel dekat dahi. Acne gel ni saya beli masa foundation dulu. Jerawat belambak but still tak habis. Tube dia kecik je pon. Nampak tak pemalas nye tu?


Okay lah. Sekian saja facial spa Nia hari ini. Till then..

nota kecil: Buat kek dengan dadih tadi :) Sedappp


6 comments:

  1. cik adik comel,drpd habis duit dekat bnde2 facial tuh why not u just gne air smyg..before sapu kat muke tu bace lah bismillah ke selawat ke doa ke..but no offense la yg bnde2 kimia ni penting just as an effort for us to look beautiful..yg lain kite serah he kat Ilahi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillahh :) Terimakasih. Kita sama2 ingat kan, kan? :) Alhamdulillah jugak saya tak pernah lupa dengan tuntutan Ilahi. Tapi saya jugak manusia biasa, terkadang leka. Sama2 kita doa kan sesama kita supaya kita sama2 cemerlang dunia akhirat. Cantik akidah, cantik ibadah ^__^ Cemerlang duniawi, cemerlang ukhrawi. In Shaa Allah

      Delete
    2. betul tuu nak no boley x haha

      Delete
    3. Haha betul tu kawan nak no boley x hehe

      Delete
    4. betul tu nak no boley x hehe

      Delete
  2. Hye comer le..nak no boley xatau fb hehe..

    ReplyDelete