Saturday, March 31

DALAM VS LUAR

Tadi masa blogwalking, tertarik pulak dengan isu ni. Perbezaan gadis Melayu dengan gadis barat. Secara general nye, perbezaan kita gadis Melayu dengan diorang gadis barat ni macam langit dengan bumi. Contohnya;
  • Kalau gadis barat, diorang tak kisah kalau panggil parents diorang dengan nama sekalipon "Hey Sam, I got something for you" "What honey.." Parents diorang tak kisah, tapi kalau kita buat macam tu, "Dollah, aku nak keluar kejap" "Ko cakap ape tadi??" Panggggg.. Kena penampo sebijik..
  • Dalam lingkungan umur 14tahun keatas, kebanyakan gadis barat dah takde ke virginity diorang. Siapa yang still ada virgin tu dianggap weirdo. But kita, siapa yang tak ada virgin tu lah yang weirdo. Bukan takat weirdo lagi dah, semua nama2 tak elok, semua melekat..
  • Pakaian gadis2 barat semua seksi2. Walaupun cuaca dekat negara diorang tu sejuk, tapi saya tak faham kenapa kain diorang sikit sangat. Tengok macam gadis melayu, even cuaca panas pon, elok je kain cukup tutup satu badan. Kan?^^,
  • Dekat negara barat, tak jadi masaalah kalau perempuan smoking. Even parents pon tak larang kalau anak perempuan diorang smoking. But kalau gadis melayu smoking, mahu nak kena sumpah tujuh keturunan.
Gadis barat. Cantik.. Ciptaan Allah:')
Tapi lagi cantik kalau macam ni^^, Kak Heliza comel!

Tu lah secara general nya perbezaan kita dengan diorang. TAPIII, itu secara general. Secara apa yang saya baca dekat artikel masa blogwalking tadi. Tapi sekarang zaman dah maju. Bak kata pepatah, dunia dah maju, zaman dah berubah. Jurang perbezaan kita dengan gadis barat dah tak banyak beza dah. But this is a very sensitive issue, pandai2 lah kita fikir apa benda yang sama, apa benda yang still tak sama okey. Wallahualam..

nota kecil: Nak try buat spegethi lah nanti^^,





No comments:

Post a Comment